Rotterdam

Ervaren in organiseren.

Dam event workshopavond, blog over de voorbereiding

Dam, het alternatieve geldsysteem in Rotterdam en omgeving, bestaat uit mensen. Mensen die handelen en diensten en goederen leveren en afnemen. En dan is het wel handig als je die mensen kent. Daarom organiseert Dam regelmatig evenementen. Ik ben sinds bijna 1,5 jaar actief betrokken bij Dam. Getriggerd door Arie Smitskamp met de opmerking; als je een echte ondernemer bent, sluit je je aan. Daarom besteed ik nu regelmatig tijd aan dit handelsplatform. 

Hoe word zo'n jaar voorbereid?

Aan het einde van 2015 zijn Annemieke Segers, van Altersquare, en ik bij elkaar gaan zitten. We hebben bekeken hoeveel events er vorig jaar waren, hoe succesvol en of het er te veel of te weinig zijn. De conclusie van dat gesprek was dat het iets te veel events waren. De events waren goed maar de na-zorg liet te wensen over. Er was geen tijd om een verslag te maken, te evalueren, te bedenken wat er beter kan want we lagen al weer op stoom voor het volgende event. Het aantal events wordt drastisch naar beneden gehaald van 12-14 worden het er dit jaar 6. Hierdoor kan ik beter focussen per event in plaats van continue bezig te zijn met de volgende. Want dat is heel goed als het gaat om betaalde klussen maar Dam is toch echt een vrijwilligersnetwerk. In plaats van het ' er naast te doen' werd het mijn hoofddoel. En dat kan nooit de bedoeling zijn. 

Jaar 2016

Het worden zes events. We richten ons op twee doelgroepen; de zakelijke ondernemer met interesse in geld en alternatieve geldsystemen en de particulier of andere ondernemer die vooral de leuke dingen uit het netwerk wil halen. Hier bekijken we wat voor activiteiten we voor welke doelgroep kunnen aanbieden. Het eerste event is een zakelijk gericht event. Triodos bank komt langs en vertelt dat ze actief bezig zijn met  Dam. Mooie ondersteuning. Het tweede event was 6 april. Het organiseren dat rekeninghouders makkelijker advertenties kunnen maken. Want dat is de enige manier om je product en/of dienst aan de man te brengen. Daarna verspreid ik dat nieuws weer door er over te twitteren, te vermelden op facebook en op LinkedIn. 

Voorbereiding event april 2016

Als eerste prikken we een datum. Ik heb een datumprikker rondgestuurd voor een vergadering dus ik weet precies wanneer iedereen wel of niet kan. Dan start de zoektocht naar een locatie. Er zijn diverse locaties die aangesloten zijn bij Dam en ik verdeel altijd de locaties over de stad. De ene keer in het centrum, volgende keer in Noord en dan weer in het HiS. Om natuurlijk zelf het event bekend te maken, schrijf ik teksten voor facebook, de site. En later wordt er nog een nieuwsbrief verstuurd door Annemieke. Op alle platforms wordt het aangekondigd en Christine stuurt de avond van tevoren nog een reminder mail naar een specifieke groep. Ik krijg de vrije hand bij het schrijven van de tekst. Vervolgens komen de inschrijvingen binnen. Via facebook en de mail, dus tijd om het bij te houden in een excell. De teamleden hebben al in een vroeg stadium het programma ontvangen en de reden voor dit event. Smart om precies te zijn. 

Dag zelf

Op de dag zelf heb ik nog overleg met Amelie van de Impact Hub, waar we het event houden. We sluiten kort wat ik meeneem en wat er aanwezig is. We nemen de beslissing over de ruimte en de invulling van de avond. Alles in de standaard opstelling. Ik kan zelf niet heel vroeg aanwezig zijn omdat ik nog een heerlijk thuisfront heb. Gelukkig zijn er anderen die wel ruimer op tijd zijn. 

Avond

Het wordt een gezellige avond. Na een korte inleiding door Arie Smitskamp en Amelie Veenstra gaat iedereen aan de slag. Ik help Claudy te Brake met het schrijven van haar teksten. Veel ondernemers hebben er last van om te schrijven voor hun eigen bedrijf en dan is het makkelijker als anderen schrijven. Claudy is een leuk mens dus dat doe ik graag voor haar. Het is een ontspannen sfeer waar veel gekletst wordt maar ook veel advertenties worden gemaakt. 

Dag erna

Ik zet de foto's over op mijn laptop. Verder gaat hootsuite aan en de komende 1,5 uur niet meer uit omdat ik alle advertenties natuurlijk ga plaatsen op twitter en facebook. Vervolgens maak ik een kort verslag voor in dropbox, zodat we niet aan het einde van het jaar moeten verzinnen wat we ook al weer gedaan hebben en we per event een verslag hebben met foto's. Nu alleen nog deze blog schrijven en de mensen bedanken die mee hebben gedaan. 

Een klein event met de nodige zorg voor bereid levert altijd heel veel op! 


Blog

Met enige regelmaat zal ik bijhouden waar ik zo onder andere mee bezig ben. Klik op het blauwe gedeelte lees meer en je komt bij de tekst.